Franklin Place

stats:

Location:

Severance, Colorado

Number of Units:

60 Residential Units
26 Commercial Tenant Spaces
1 Church

Construction Date:

N/A

Description:

Franklin Place is a community within itself, one that seeks to redefine conventional living above all else. In a town dominated by “cookie-cutter” single family developments that create a maze of homes and force residents to get in the car to go anywhere or do anything, Franklin Place challenges the previously accepted norms of our times and consolidates an entire community in approximately 12 acres. In a way the project is a societal experiment that hopes to serve as precedence for future community-oriented developments.

The term “mixed-use” can be applied to a range of scales, from individual buildings up to overarching zoning districts. Franklin Place, which is mixed-use through and through, falls right in the middle of these scales. Composed of 60 multi-family residences, 26 commercial tenant spaces, and a local church to top it off, the majority of life’s needs have been united in one walkable area.

One of the real beauties of this project is that all disciplines truly worked together in-depth to coordinate all components and even make recommendations to each other based on unique and unseen perspectives. That means individual disciplines, including architects, landscape architects, civil engineers, MEP engineers, etc. united as a team to put their holistic best foot forward and create something truly special. For example, open, usable green spaces and pavilions accentuate the architecture and the development’s human scale. In turn, these spaces add a sense of comfortability and interest that invite users to stay outside to exercise or people-watch that much longer while enjoying the state’s often-sunny weather.   

While the project boasts a variety of uses, the unifying factors by and large are building form and color palette. F9 Productions, a Colorado-based architecture firm, sought to pay homage to the front range’s Western heritage without overreaching to the point of making the project “gimmicky,” as is commonly seen with design features such as false store fronts and saloon doors. Rather, the team took inspiration from steep roof pitches of the mountain west that are necessary to shed heavy snowfall, simple rectangular forms for historical ease of construction, and functional architectural components such as cupolas for ventilation during the hot summer months. A white color palette then integrates the buildings with each other and allows building form to become the focus.

While each building is beautiful in its own way, the crown jewel of the project is without a doubt the church, which boasts a 75’ tower that defines the building entrance and creates a landmark for not only the community, but for the Town as a whole. The church is also provided with a community space for member-use during the church’s off-days, so the space is usable 7-days a week.